Reeds in 2006 hebben de scouts op de jeugdraad hun bezorgdheid geuit omtrent de verkeerssituatie voor hun lokaal op de Augustijnenlaan. Deze baan leidt naar het centrum en heeft dus dagelijks heel wat verkeer te verwerken.

Ook tijdens het weekend, wanneer de scouts hun werking hebben, passeert hier veel verkeer. In 2008 hebben ze hun bezorgdheid opnieuw geuit ; de verkeerssituatie was immers nog steeds een zorgenkind . De snelheid aan hun lokalen lag veel te hoog, de veiligheid van hun leden viel niet meer te garanderen.
 
Vanuit deze bezorgdheid is dit onderwerp de voorbije jaren meermaals voorgelegd aan het stadsbestuur. In de loop van het werkingsjaar 2008-2009 zijn we gestart met UITLAAT, een mobiliteitsproject van vzw Karuur dat werk maakt van een verkeersveilige omgeving nabij gemeenschapsvoorzieningen zoals speelweides, jeugdlokalen, cultuur- en sportcentra, …
Schepen van jeugd Bertels stelde de jeugdraad en de betrokken stadsdiensten voor om de verkeerssituatie aan de scoutslokalen in te dienen als project. Het project werd geselecteerd en met ondersteuning van vzw Karuur zette de jeugdraad en het stadsbestuur een participatietraject op.  De jeugdverenigingen, de buurt, ouders, leden, de bevoegde schepenen en de stadsdiensten: allen werden actief en veelvuldig betrokken bij de uitwerking van een plan ter verbetering van de verkeersveiligheid. 
 
De adviezen die de jeugdraad in de loop van de jaren heeft geschreven over dit  project kan je terug vinden op www.jeugdraadherentals.be.